Casus | Verhoogde C02 uitstoot door verhuizing?

Dagelijks fietsen ruim 75 van de 140 medewerkers naar hun werk. De afstand van gemiddeld 7 kilometer is voor de medewerkers prima af te leggen per fiets, daarnaast is het de goedkoopste manier van vervoer. Het bedrijf staat voor duurzaamheid, een ‘emissieloos’ reizende medewerker past dus perfect binnen hun visie. Door een sterke groei kan de huidige locatie niet meer voorzien in de behoefte van het bedrijf en is verhuizing noodzakelijk. Door deze verhuizing wordt de reisafstand van de medewerker verdubbeld, hierdoor is de fiets niet meer de meest aantrekkelijke oplossing. Is het treintje van kleine benzineauto’s die naar de locatie rijdt dan wel de oplossing?

 Dit zijn situaties waar wij met regelmaat mee te maken hebben. Een verhuizing kan van grote impact zijn op de vervoersbeweging van je medewerkers. In sommige gevallen kan een verhuizing positieve gevolgen hebben. Wanneer het nieuwe kantoor zich bijvoorbeeld naast een station bevindt, maar zoals in bovenstaande case beschreven pakt deze verhuizing minder goed uit.

Als werkgever sta je voor de keuze: kom ik in actie of niet? Stimuleer je jouw medewerkers om op een slimme en bewuste manier te forenzen of laat je de keuze aan hen? Voor de klant in dit scenario hebben wij een complete mobiliteitsoplossing mogen ontwikkelen, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het delen van een auto en de e-bike.

Door middel van doelgericht onderzoek is de behoefte van de medewerkers in kaart gebracht. Daarnaast is de bereidheid voor het gebruik van alternatieve vervoersoplossingen op individueel niveau getoetst. Zo zijn we tot de perfecte oplossing gekomen voor dit net verhuisde bedrijf.

Het resultaat? Een car- en vansharing oplossing waarmee de medewerkers ’s ochtends en ’s avonds het woon-werkverkeer afleggen. Overdag wordt de auto ingezet voor zakelijke reizen en in de avonden en weekenden mag de auto door de medewerkers privé gebruikt worden. De auto wordt met maximaal 4 collega’s gedeeld en is uiteraard volledig elektrisch.

Benieuwd hoe wij dit hebben ingericht of bevindt jouw organisatie zich in een soortgelijke situatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Ik wil hier meer over weten, neem contact met mij op