De toekomst van mobiliteit ligt in MaaS (Mobility as a Service)

Mobility as a Service (MaaS) is een steeds meer voorkomend begrip in de mobiliteitsmarkt. Letterlijk vertaald betekent het: mobiliteit aanbieden als een service. Tegenwoordig zijn er talloze aanbieders van mobiliteitsdiensten. Denk hierbij aan het OV, Uber, je eigen leaseauto of de deelautoconcepten die je steeds vaker tegenkomt. Maar hoe kan de reiziger al deze vervoersmogelijkheden nu eenvoudig inzetten?

Binnen het MaaS-concept worden alle mogelijke vormen van vervoer gecombineerd en het is daarmee, in andere woorden, een marktplaats voor mobiliteit. Via deze marktplaats voor mobiliteit kan de medewerker eenvoudig de beste vervoersoplossing kiezen voor zijn of haar reis. Of dit nu met een taxi, openbaar vervoer, een huurauto of deelfiets is. Van zakelijke ritten, een weekendje weg, tot je dagelijkse woon-werkverkeer. MaaS zorgt voor de slimste oplossing voor elke reis.

Waar komt MaaS vandaan?

Het concept MaaS is ontstaan in Finland. Het bedrijf ITS Finland heeft dit concept in eerste instantie toegepast om de verkeersstroom en de veiligheids- en duurzaamheidsprestaties te verbeteren. Dit zijn ook bekende begrippen in Nederland. Zo is er vanuit de overheid het programma Beter Benutten, dat zich voornamelijk richt op het aantal spitsmijdingen om zo de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren. Het verminderen van het aantal ritten tijdens de spits gaat gepaard met het toepassen van andere vervoersmiddelen of (nieuwe) oplossingen. Vanuit Beter Benutten wordt vaak het fietsgebruik of het autodelen gestimuleerd, maar wordt er ook gekeken naar het verbeteren van de infrastructuur.

Momenteel is het bedrijf ITS Finland met de Whim-app uitgegroeid tot de aanbieder van Mobility as a Service in Finland. De Whim-app is bedoeld voor alle personen die van A naar B willen. Aan de hand van servicepakketten kan de gebruiker zelf kiezen over welke vervoersmiddelen hij of zij wil beschikken. Hiervoor betaalt de gebruiker een maandelijkse fee.

Een markt vol mobiliteitsoplossingen

De markt van mobiliteitsoplossingen is enorm in ontwikkeling. Helaas zijn de meest gebruikte vervoersoplossingen echter nog steeds slechts het topje van de ijsberg van alle mogelijkheden. Naast het OV gebruiken we het liefst onze eigen auto of onze eigen fiets. Hieruit blijkt dat we het nog steeds erg belangrijk vinden om deze vervoersmiddelen te bezitten, want dat is wel zo makkelijk als je de deur uit wil. Dat een nieuwe oplossing zoals Uber, de grootste aanbieder van Taxi’s geen taxi’s in eigen bezit heeft, bewijst dat het bezit niet altijd noodzakelijk is. De transitie van bezit naar gebruik creëert de meest innovatieve oplossingen.

Een markt vol met mobiliteitsoplossingen dus, maar hoe zet je deze nu slim en effectief in? Voor elke beschikbare dienst is wel een aparte app of een softwareplatform beschikbaar, maar sprake van een daadwerkelijke mobiliteitsketen waarin al deze oplossingen worden geïntegreerd, is er nog niet. De verbinding maken, de puzzelstukjes in elkaar leggen, daar ligt het succes van MaaS.

Mobility as a Service MyTripper

Benieuwd naar de mogelijkheden voor MaaS-oplossingen binnen jouw organisatie? Lees ons volgende blog over MaaS toepasbaar maken door MMaaS, of neem contact op met 1 van onze adviseurs via info@mytripper.nl of 0570-200995.

Ik wil hier meer over weten, neem contact met mij op